Pesulassa käynti 10.12.2020

Pesulassa käynti 10.12.2020

Tein mielettömän löydön!! Eräs Amerikan täti oli lahjoittanut ison määrän vaatteita, suurin osa lähinnä 1950-luvulta. Joitakin uudempiakin vaatteita oli joukossa. Vaatteet olivat vaarassa joutua kaatopaikalle, kunnes niiden omistaja otti yhteyttä minuun, ja tehtiin kaupat. 

Siinä oli muutama kassillinen aivan ihania jakkupukuja, mekkoja, juhlamekkoja ja talvitakkejakin. Yhdessä jakkupuvussa on vielä kaupan hintalappukin paikallaan, eli tällä Amerikan tädillä on ollut paljon vaatteita. Hän olikin työskennellyt siellä vaate-alalla. Joukossa oli niin uniikkeja malleja, että sellaisia on tosi vaikea löytää tänä päivänä. Ja ne kankaat! Osa on laadukasta ompelijan työtä, mutta sitten joukossa oli niitä helmiä, joissa oli vielä tehtaan logo tallella, kuten Emily fift Avenue, an original Mode Creaft Classic, from New York. Tästä viimeisimmästä haluan kertoa lisää.

Mandaria oranssinvärinen villakangastakki näytti aluksi vähän nuhruiselta - olihan se matkannut pitkän matkan Suomeen, ja ollut kenties pitkäänkin varastossa odottamassa "kohtaloaan". Onneksi se löysi minut (JEE)! Päätin koettaa, jos pesula voisi tehdä takista vähän freesimmän, ja veinkin sen lähimpään SOL-pesulaan muutaman muun vaatteen kanssa.

Ajattelin, että eivät varmaan ota vastaan tai ainakaan lupaa mitään. Mutta pesulan vastaanottajalla oikein ilme kirkastui, näitä ei tulee enää paljoa vastaan - ja voi mitkä napit !! Aika vaikealta näyttäviä tahroja oli yhdessä toisessa vaaleammassa takissa, ja yhden mustan jakkupuvun takin pinta oli harmillisesti silitetty kiiltäväksi. Mutta katsotaan, mitä voimme tehdä. Hän oli joka tapauksessa haltioissaan näistä vanhoista aarteista, ja muisteli 28 vuoden pesulan uraansta, miten vaatteiden laatu onkaan muuttunut. Ja paljon! Ja huonompaan suuntaan. 

Hän ensi töikseen ehdotti, että napit otetaan irti (kemiallisen) pesun ajaksi, jotta ne eivät haurastu. Koska vastaavia nappeja ei saa mistään.

Muutaman päivän päästä menin hakemaan takit pesulasta. Kas kummaa - tummentumat olivat lähteneet kokonaan ja väri oli kirkas. Villakangas oli harjattu siistiksi, vuori oli puhdas ja silitetty. Eli voin sanoa, että tämä oranssi takki on nyt  kuin uusi !! Tämä 80 vuotias kaunokainen odottaa vain löytäjäänsä. 

Katso kuvat ja tuoteseloste www.ladyvintage.net/products/