Mietteitä 17.10.2020

Heräsin tänä aamuna kirpakkaan syksyiseen aamuun. Aurinkoinen aamu, ihana herätä näin. Kurkiparvi ikkunassa näyttää tekevän joka syksyistä muuttoaan. Lähtisinkö aamukävelylle, voisin piipahtaa samalla UFFilla, jos sinne olisi tullut jotain kiinnostavaa itselle.

Käyn säännöllisesi erilaisissa käytettyjen vaatteiden kaupoissa, kirpputoreilla sekä antiikkiliikkeissä, aina kun sellainen vastaan tulee. Varsinkin kaikilla matkoillani se on aina kuulunut matkasuunnitelmaan. Nyt ei matkailla koronan takia, mutta Suomesta kyllä löytyy joka kylästä ja kaupungista joku kirpputori tai vastaava käytettyjen vaatteiden kauppa tai tori. Itse asun espoolaisen kauppakeskuksen kupeessa, ja läheltäni löytyy mm. UFF ja Fida-tori. No sinne sitten!

Vaeltelin Fida-torilla rekkien välissä, ja tutkiessani valikoimaa totesin huvittuneena, että sama vaate, jonka olin menneenä kesänä nähnyt kauppakeskuksen alakerran liikkeessä ns. uutuutena, onkin nyt täältä saatavilla kolmasosa hintaan. Osassa vaatteita on vielä hintalappukin tallella, joten sitä ei todennäköisesti ole kertaakaan käytetty. No hyvä, että se päätyi tänne!

Mitä tästä voimme päätellä? Maailma on pullollaan tavaraa, vaatetta, kenkää, laukkua ja muuta kulutustavaraa. Tehtaat syytävät miljoonia kiloja massatuotantona valmistettuja vaatteita meille ”rikkaille” ostettavaksi. Garderobimme pullistelee kerran päällä olleita tai jopa käyttämättömiä vaatteita. Piti saada, kun oli niin hyvännäköinen ja oli vielä muodissakin!! Ja jos uskaltaa myöntää, että luottokortillahan sekin maksettiin. Puhun nyt itsestäni kymmenen vuotta sitten.

Minä vaatteiden suurkuluttaja olen lopettanut halpatuontivaatteiden ostamisen kokonaan (saatan kyllä vilkaista valikoimaa uteliaisuuttani). Mutta tähän on kaksi syytä: valitettavasti ne eivät kestä kulutusta ja toiseksi haluan kantaa oman vastuuni tässä hullussa suurkulutuksen maailmassa. Olen ehdottomasti laadukkaiden vuosikertavaatteiden puolestapuhuja, sillä mihin me uustuotantoa enää tarvitaan? No toki hyvä suunta on, että moni vaateketju on alkanut valmistamaan vaatteita kierrätysmateriaalista.

Omaan verkkokauppaani haen vain aitoa vintagea, jonka ensimmäinen omistaja voi olla jopa 1920-luvulta. Jos tuote tosiaan on pysynyt jopa 100 vuotta ehjänä, niin se kestää varmasti vielä vuosia. Kaupassani on mahdollisuus ostaa tai vuokrata riippuen käyttötarkoituksesta. Esimerkiksi juhlaan kannattaa vuokrata juhlapuku, koska se on kertaluonteinen tapahtuma.

Tule mukaan vintagemaailmaani, tehdään maailmasta parempi. Samalla löydät oman yksilöllisen tyylisi ja erotut varmasi joukosta!