Oikean koon mittausohje

Yleistä vintage vaatteista. Verkkokaupassamme olevat vaatteet ovat kaikki yksilöllisiä, ja vaatteen koot vaihtelevat. Kahta identtistä vaatetta ei juuri löydy.

Suuri osa vintage-vaatteista on ns. kotiompelijattaren valmistamia, ja siksi niistä ei löydy kokomerkintöjä. Vintage vaatteissa on yleensä reilut saumavarat, ja vaatetta voidaan muokata käyttäjälle sopivan kokoiseksi ja malliseksi. Tehdasvalmisteisessa vintage-vaatteessa on yleensä kokolappu. Huomioi, että siinä merkitty koko on yleensä noin kaksi numeroa pienempi verrattuna nykyvaatteen kokoon. Aina kannattaa ensin mitata omat strategiset mitat, ja laittaa ne muistiin, jotta pystyt valitsemaan sopivan kokoisen vaatteen.

Miten mittaan oman kokoni?

Ota itsestäsi mittanauhalla alla olevan kuvan mukaan ne mitat, joita tarvitset vaatteen valinnassa. Jos vaatteen materiaali venyy, niin mitat on ilmoitettu kahtena lukuna joustovara huomioiden. Jos esimerkiksi rinnanympärys on 90 cm, ja materiaali joustaa 5 cm, niin mitat on ilmoitettu näin: 90-95.

Mittaa aina paljaalta iholta (paitsi rinnanympärys rintaliivit päällä). Mittanauha ei saa kiristää eikä olla liian löysällä. Paitapuseron tai kauluspaidan mittauksessa laitetaan sormi mittanauhan ja ihon väliin, niin saadaan sopiva kaulusmitta.

 

Rinnanympärys (RY): Mittaa poven korkeimmalta kohdalta rintaliivit päällä.

Vyötärö (VY): Mittaa vyötärölinjan kapeimmasta kohdasta, heti kylkiluiden alapuolelta.

Lantio (L): Mittaa lantion leveimmältä kohdalta.

Yläosa: Mittaa olan ylimmän kohdan saumasta vyötärösaumaan.

Helma: Mittaa vyötärösaumasta helman alareunaan.

Pituus: Mekon koko pituus ilmoitetaan kaula-aukosta (olkasaumasta) helman alareunaan.

Hihan pituus (Hiha): Mitataan olkasaumasta hihansuuhun. Jos hihoissa on resorit tai paitapusero hihansuu, niin resori ilmoitetaan + mittana, esim. 40 + 5 (5=resorin mitta).